čaj

Čerstvé čajové lístky

Čerstvé čajové lístky

Potrpíte si na šálku kvalitného čierneho či zeleného čaju? Pokiaľ ho ešte stále chodíte kupovať do obchodu, robíte chybu. Nie je nad to uvariť si lahodný nápoj z vlastnoručne vypestovaných lístkov. Čajovníka čínskemu sa bude dariť doma aj na záhrade.

čaj

Hoci sa čajovníka čínskemu darí hlavne v tropických a subtropických oblastiach, možno ho celkom úspešne pestovať aj u nás. Veď aj vo svojej domovine zvládne rast na plantážach vo vysokohorských oblastiach vo výške nad 2 000 m. N. M. Práve tam dosahujú lístky oveľa vyššej kvality ako v nížinách, hoci na úkor hojnej úrody. Ako na jeho pestovanie v našich končinách?

Rastlinku si môžete buď sami vypestovať zo semienka, alebo ju kúpiť už predpestovanú v kvetináči.
výsev čajovníka

Semená sú u nás celkom ľahko k dostaniu. Jedno zoženiete za cenu rádovo desiatich korún. Ako sa na výsev? Najprv je trochu narežte nožom (sú tvrdá) a namočte na niekoľko dní (cca 3) do vlažnej vody. Po výseve (1 až 2 cm hlboko) do rašelinového substrátu (s čo najnižším obsahom vápnika) je udržujte pri izbovej teplote (okolo 22 ° C) a nenechajte zeminu vyschnúť. To ale neznamená, že by mala byť premokrená! Dobre sa rastlinkám nebude dariť ani na priamom slnku. Vyklíčiť by vám mali za 6 až 8 týždňov.
Pozor, výsev príliš neodkladajte! Semená rýchlo starnú, čím sa narúša ich klíčivosť.

Akonáhle bude možné rastlinky presadiť, umiestnite ich do polotieňa a aj naďalej udržujte substrát vlhký. Ak máte v úmysle pestovať čajovník vonku, počkajte s tým aspoň 3 roky, kým nezesílí, aby prečkal zimu. Aj tak mu s tým ale budete musieť pomôcť.

Odolné odrody čajovníka prečkajú mráz až zhruba do -15 ° C. Napriek tomu je pred ním radšej chráňte a na zimu zateplite korene aj jeho nadzemná časť.
Pestovanie v byte

Vždy majte na pamäti dve základné veci – čajovník neznesie premokrenie ani priame slnko. Preto ho zalievajte pravidelne, ale s mierou, a umiestnite ho do polotienisté, ale svetlé časti bytu.

čaj

Cez leto môže nechať rastlinu vonku na čerstvom vzduchu. V zime jej bude najlepšie vo svetlej chladnejšej miestnosti s teplotou okolo 10 ° C. V tomto období ju môžete aj menej zalievať. Na jar potom nezabudnite na presadení, ale nepoškoďte bal! Potom by sa mohlo stať, že zhodí listy.

Aby vám čajovník neprerástol, ale skôr košatěl, pravidelne ho zaštipujte. Začnite s tým ale až vo chvíli, kedy dosiahne cca 12 cm. Aj v jeho domovine je rast regulovaný. Na plantážach sú najčastejšie k videniu malej kríky, hoci vo voľnosti ako dorastá až 15 metrov. Z takýchto stromov by sa ale lístky zožali len ťažko.
Uvarte si čaj ako profíci

K príprave čaju sa používajú len mladé lístky. Odštipuje sa vrchná púčik s priľahlými lístky.

čaj

Na prípravu zeleného čaju lístky nechajte približne štvrť hodiny ovadnout a potom je prehrejte na panvici. Akonáhle zmäknú, zrolujte ich v dlaniach do guľôčky a nechajte deň schnúť.
Čierny čaj je na prípravu náročnejšie. Lístky nechajte jeden deň alebo dva ovadnout na slnku, potom je spracujte v rukách a nechajte opäť schnúť pri izbovej teplote. Po troch hodinách by mali začať černieť. To ale nie je všetko. Vo finále je dajte na 2 hodiny do sušičky alebo rúry predhriatej na 80 ° C.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.