Jedzte len zdravé jogurty, ale ako si ich vybrať

Jogurt sa často predáva ako zdravý produkt bohatý na vápnik. Napriek tomu niektoré výrobky v chladničke supermarketov sú bližšie k „dezertom na báze mlieka“ ako zdravému jedlu. Poradíme vám, ako si  výživné jogurty.

Čo je to jogurt?

Najjednoduchší jogurt obsahuje mlieko a živé kultúry (baktérie), ktoré spôsobujú kvasenie mlieka a vytvárajú výraznú kyslú chuť. Ale moderné komerčné jogurty majú tendenciu mať ďalšie prísady, ako je cukor, smotana, zahusťovadlá,  škroby a príchute.

Prírodný jogurt s nízkym obsahom tuku alebo bez tuku: vaša najzdravšia voľba

Najkvalitnejšou voľbou jogurtu je nízky alebo žiadny tučný obyčajný jogurt. Ale ak to potrebujete osladiť, pridajte čajovú lyžičku medu alebo nakrájané čerstvé ovocie.

Ak kupujete ochutený jogurt, odporúča sa nájsť taký, čo  má menej ako 12g cukrov na 100g. Prirodzený alebo hladký jogurt má približne 6 mg cukrov na 100 g kvôli prirodzene sa vyskytujúcej sacharidovej laktóze. Čokoľvek nad 6 mg bude pridaný cukor, vo všeobecnosti vo forme kúskov ovocia, ovocného pyré, medu a cukru.

Dajte si pozor na raňajkové jogurty

Balené raňajkové jogurtové balenia  s müsli sú jednoduchou voľbou, ale pohodlie môže prísť za cenu obrovskej hladiny cukru. V minulosti sme našli produkt, ktorý obsahoval výživové informácie na 100g, čo bolo klamne nízke 594kJ. Ale malá potlač ukázala, že v kelímku  sa skutočne nachádzajú 2,25. Ak by ste sa mohli obťažovať, keby ste robili čísla v supermarkete, zistíte, že 225g nádoba mala skutočne 1339kJ a 42g cukrov (viac ako 8 čajových lyžičiek).

Obsah vápnika

Hoci jogurt môže byť dobrým zdrojom vápnika, je nepravdepodobné, že by splnil vaše celkové denné požiadavky. Odporúča sa, aby dospelí konzumovali 1000 až 1300 mg denne.

Pre deti sú odporúčania:

• 1-3 roky – 500 mg vápnika

• 4-8 rokov – 700 mg vápnika

• 9 – 11 rokov – 1000 mg vápnika.

(Visited 98 times, 1 visits today)
Share