lapacho

Lapacho bol zázračný pre Inkov

Lapacho bol zázračný pre Inkov

Južná Amerika to nie je iba nápoj Yerba maté, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale značné popularite sa takisto teší čaj pripravovaný z Lapacho. A niet divu, má rad výnimočných vlastností, ktoré by bola škoda si bližšie nepredstaviť.
Čo je to Lapacho?
Lapacho je strom pochádzajúci z Južnej Ameriky, ktorý predovšetkým rastie na území dnešnej Bolívie, Peru a nám dobre známeho územia severnej Argentíny, južnej Brazílie a Paraguaja. Lapacho, latinsky Tabebuia serratifolia, dorastá priemerne do výšky 15 až 20 metrov a môže sa dožívať až 700 rokov.
Samotný nápoj sa pripravuje z vnútornej kôry stromu a využívali ho už pradávni obyvatelia tohto územia – Inkovia a ako to tak býva v modernom svete si popularitu postupne získava až v posledných rokoch. Býva cenený najmä pre mimoriadne liečivé účinky a pre mnoho ľudí má tiež veľmi príjemnú chuť i vôňu, ktorá je ľahko sladkastá a zahrievajúce.
Liečivé účinky Lapacha
Výpočet všetkých liečivých účinkov nápoja alebo odvaru pripraveného z Lapacha by bol naozaj veľmi dlhý. Medzi najčastejšie spomínané však patrí výrazné posilňovanie imunitného systému, odstraňovanie všetkých nebezpečných usadení v tele akými sú toxíny alebo ťažké kovy a pôsobí ako prírodné antibiotikum.
Odborníci tiež v niektorých štúdiách spomínajú pozitívny efekt pri spomaľovaní rozvoja leukémie a takisto jeho určitej proti nádorové účinky. Lapacho tak odporúčajú ako prevenciu alebo doplnok liečby.
Ďalej môžeme spomenúť podporu látkovej výmeny, posilňovanie vnútorných orgánov, posilňovanie srdca poťažmo krvného obehu, upokojuje nervy, pôsobí protizápalovo, zabraňuje vytváraniu opuchov, normalizuje hladinu cukru a mohli by sme pokračovať snáď do nekonečna :-). Dôležitým zistením tiež je, že doteraz neboli zaznamenané žiadne negatívne účinky.
Príprava Lapacha
Príprava Lapacha nie je nijako zložitá a zvládne ju naozaj každý. Postačí nasypať do varnej nádoby 1 až 2 lyžice Lapacha, zaliať studenou vodou a priviezť do varu. Potom na miernom ohni 5 minút povariť, odstaviť a nechať ešte ďalších 15 minút lúhovať. Výsledný nápoj zlejeme cez sitko a je hotovo.
Pije sa buď teplý alebo studený nápoj a pre väčšinu ľudí má vcelku príjemnú a prijateľnú chuť aj vôňu. Samozrejme je možné si čaj z Lapacha mierne prisladiť, napríklad medom.
Rad zdrojov takisto odporúča vykonávať tzv. Očistné kúry, kedy po dobu niekoľkých týždňov, najčastejšie 2 až 3, pijeme denne nápoj z Lapacha, potom si urobíme týždňovú prestávku a znova pokračujeme.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Pridaj komentár