Ako správne skladovať víno

Víno je najlepšie skladovať vo vínnej pivnici, kde má vytvorené ideálne podmienky. Čo však robiť, ak takúto pivnicu nemáte, ale máte radi dobre skladované a vychladené vínko? Alebo naopak si len občas otvoríte fľašku vína a nemáte priestor na chladničku na víno? Pre vás je určená domáca vinotéka, alebo stojan na víno.

Ponuka stojanov na víno je široká. Rôzne veľké stojany sú vhodné na 2-3 fľaše, alebo si môžete kúpiť stojan, ktorého kapacita je až niekoľko desiatok fliaš. Veľkokapacitné stojany na vínové fľaše sú tiež ideálnou voľbou pre vínoteky a rôzne prevádzky, ktoré predávajú vína a požadujú dobre prezentovať víno, a zároveň čo najlepšie využiť priestor.

Väčšina moderných vín je určená na priamu spotrebu. Pri uchovávaní vína na akúkoľvek dobu potrebujte vlhko a chlad. V domácnosti môžete fľaše vína uskladniť v hornej časti chladničky, alebo si môžete zaobstarať chladničku na víno, ktorá vytvára ideálne podmienky na skladovanie vína. Chladničky na víno sú termoelektrické, alebo kompresorové. Konštrukčne sú riešené na rôzny počet fliaš – od niekoľkých kusov až po takmer 200. Takéto veľké chladničky na víno sú určeného do väčších gastronomických prevádzok.

Ak si už vyberiete stojan na víno, alebo chladničku na víno – vyberať si môžete z množstva tvarov. Tie sú vhodné do rôznych interiérov, a preto si vyberie skutočne každý.

 

Víno nanalievajte nikdy priamo zo stojanu. Každé víno má svoju teplotu servírovania. Šumivé vína a sekty podávajte vychladené na teplotu cca 7 0C. Biele a ružové vína sa podávajú pri teplote 9 – 11 0C, ľahšie červené pri 10 – 12 0C ťažšie červené pri 15 0C.

 

(Visited 218 times, 1 visits today)
Share