ČIERNY ČAJ – ČO VŠETKO O ŇOM NEVIETE

Čierny čaj je mimoriadne obľúbeným nápojom a predstavuje približne 90% čajov predaných v západných krajinách. Hoci často počúvame o čiernom, zelenom či bielom čaji, pravdou je, že všetky tieto čaje pochádzajú z jednej rastliny – čajovníku čínskeho (Camellia sinensis). Hlavný rozdiel medzi zeleným a čiernym čajom spočíva v procese spracovania. Lístky čierneho čaju sa nechávajú mierne zvädnúť a potom podstupujú proces fermentácie, vďaka ktorým získavajú svoje vlastnosti.

Čierny čaj je na celom svete známy svojimi zaujímavými účinkami na ľudský organizmus. Dokáže podporiť zdravie a krásu zvnútra i zvonku, a preto niet divu, že dopyt po sypaných čajoch stále rastie. Vedeli ste však, ako správne pripraviť sypaný čierny čaj? Tajomstvo uvoľnenia zdraviu prospešných látok sa ukrýva v dobe lúhovania. Počas prvých 3 minút dochádza k uvoľneniu látky, ktorá sa nazýva teín. Teín je vo svete chémie známy predovšetkým vďaka povzbudzujúcim účinkom na ľudský organizmus. Po 4 minútach sa v čiernom čaji uvoľňujú triesloviny, ktoré účinky teínu znižujú a majú opačný vplyv. Pôsobia upokojujúco a utišujú podráždenú nervovú sústavu.

Nikdy sa neodporúča lúhovať čierny čaj dlhšie ako 5 minút. Prečo je to tak? Po 5 minútach sa do čierneho čaju uvoľňujú látky, ktoré spôsobujú jeho trpkú, horkú chuť a sú zodpovedné za stmavnutie. Hoci sa v ordinácii zubného lekára stretávame s tvrdením, že čierny čaj zafarbuje zubnú sklovinu, má i pozitívny vplyv na zdravie ústnej dutiny. Triesloviny, ktoré sú v ňom obsiahnuté, zabraňujú rastu baktérií a znižujú výskyt zubného plaku.

Okrem toho sa stretávame i s pozitívnym vplyvom čierneho čaju na tráviacu sústavu. Podpora trávenia i upokojenie podráždeného žalúdka je vítaným bonusom. Významná je i podpora metabolizmu, ktorá sa využíva najmä pri redukčných diétach a chudnutí. Čierny čaj však môžete využiť i na skrášľujúce rituály. Výluh sa používa na krásne a pevné vlasy, vlhká usadenina zo sypaného čaju je skvelým pomocníkom pri odstraňovaní kruhov pod očami. Čierny čaj je rozhodne nápojom, po ktorom sa oplatí siahnuť.

(Visited 36 times, 1 visits today)
Share