Keď nájdete dokonalú dýňu, pamätajte na tieto tipy na rezanie:
-
Uistite sa, že čo najviac vyčistite vnútornú stranu tekvice.
Vzhľadom na to, že sú vlhké, akýkoľvek kúsok vystavených tekvicových zrniek sa začne rýchlo formovať. Vyčistite povrch zeleniny a interiéru pomocou čajovej lyžičky
- Po jej vyrezávaní naneste bieliaci vodný kúpeľ.
Bielidlo sa opäť začne pôsobiť po vyrezávaní, čo jej dodáva mimoriadne dobré čistenie. Podložte svoje stvorenie do vedra naplneného vodou a 2/3 šálky bielidla.
Ponechajte ho tam až na 24 hodín, aby sa dýňa namočila do roztoku bielidla.
-
Aplikujte vazelínu.
Ako ďalšiu vrstvu ochrany položte vazelínu na vyrezané okraje. Tým sa udržia vlhkosť a zabráni sa rýchlemu vysychaniu okrajov. Ak nemáte vazelínu, rastlinný olej alebo WD-40 môžete tiež použiť. Ale pretože všetky tri sú horľavé, vyhnite sa uvedeniu skutočnej sviečky do tekvice – použite bezplameňovú sviečku. Nedávajte si želé, aby ste vyčistili tekvicu bieliacou látkou. Vzhľadom k tomu, že želé zachytáva vlhkosť v zelenine, bude pasce v baktériách spolu s ním, ak ste najskôr vyčistiť tykev.
4. Denne dyňu rehydratujte.
Tekvice rýchlo strácajú vlhkosť. Striekajúc ho každý deň vodou zmiešanou s niekoľkými kvapkami bielidla sa bude udržiavať vlhkosť a zabrániť baktériám.
- Uložte ju do chladničky cez noc.
Keď neukážeš svoju sviečku na verande, umiestni ju do plastového vrecka v chladničke. Žiadny priestor? Nechajte ju v suteréne (alebo v inej chladnej, temnej miestnosti vášho domu) bude to tiež fungovať. (Tento tip je obzvlášť dôležitý, ak žijete v teplejšom prostredí.)
6. Dajte mu ľadový kúpeľ.
Ak uvidíte, že vaša tekvica začína vädnúť, dajte ju ľadový kúpeľ cez noc za účelom vážnej rehydratácie. Keď ju vysušíte, dôkladne ju osušte, aby ste zabránili rastu plesní.