Celiakia. Jedna z obávaných autoimunitných ochorení, ktorá je spôsobená neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu (lepku), ktorý hlavne postihuje tenké črevo. Mnoho ľudí nevie o tejto poruche a podceňuje príznaky celiakie, ktorými sú:
- hnačka,
- chudnutie,
- celková slabosť,
- nafukovanie,
- žalúdočné kŕče,
- pocit tlaku v bruchu,
- zvýšená plynatosť čriev,
- zvýšené množstvo stolice, ktorá je riedka, svetlá, s vysokým obsahom tukov, kyslého zápachu a pláva vo vode,
- anémia,
- opuchy,
- deficit vitamínov, železa, kyseliny listovej,
- lámanie nechtov a ďalšie.
Príznaky sa nemusia objavovať všetky naraz, môže ísť o kombináciu viacerých príznakov, alebo iba jedného z nich.
Na odhalenie celiakie je potrebné vyšetrenie krvi a následné gastroskopické vyšetrenie a endoskopia tenkého čreva. Ak sa ochorenie potvrdí, pacient musí okamžite prejsť na bezlepkovú diétu.
Ďalšou formou ochorenia je neznášanlivosť gluténu. Táto choroba nie je taká závažná ako samotná celiakia. Jedinec s neznášanlivosťou gluténu môže prijímať lepok v istej dávke, kým celiatik jeho prijímaním je vystavený vysokému riziku, k chronickému zápalu a atrofii.
Kým v minulosti potraviny bez lepku boli bez akejkoľvek chuti, dnes už môžeme nájsť široké množstvo potravín bez gluténu takmer v každom obchode.
Ale kde sa inšpirovať bezlepkovými receptami?
Ako žena, ktorá má neznášanlivosť gluténu, často narážam na rovnakú otázku. Kde nachádzam chutné bezlepkové recepty? Keďže varenie je jednou z mojich obľúbených činností a rada experimentujem, niekedy mi už nápady dochádzajú. Vtedy sa obraciam na stránku www.bezlepkac.sk, kde sa dokážem inšpirovať mnohými chutnými, ľahko a rýchlo pripraviteľnými receptami zo základných surovín, ktoré každá gazdiná nájde vo svojej kuchynskej výbave.