Tradičná príprava Yerba maté

Tradičná príprava nápoja Yerba maté je veľmi populárny a medzi pravidelnými pijanov cenená predovšetkým za príjemný pôžitok s pitie a výslednú chuť nápoja. Na prvý pohľad môže pôsobiť zložito, ale už po prvom zoznámení ho iste každý hravo zvládne.

Budeme potrebovať sypanou Yerba maté, nádobu na pitie najlepšie Kalabasu a veľmi praktickou Bombilla. Odporúčam si rovnako pripraviť termosku s teplou vodou (ideálne 70ºC až 80ºC) a pohár s vlažnou vodou (maximálne 50ºC).

Tradičný rituál prípravy v 6 krokoch
Naplníme Kalabasu alebo inú nádobu určenú na pitie z troch štvrtín Yerba maté. Toto množstvo je naozaj tak akurát. Veľmi zle sa pije, keď je Maté vnútri príliš málo alebo naopak príliš veľa.
Vrchná časť nádoby prikryjeme rúk, otočíme do horizontálnej polohy a niekoľkokrát jemne zatřepáme. Vďaka tejto činnosti sa dostanú jemnejšia časti na okraj nádoby a tie väčšie vytvoria prirodzený filter. Zmenší sa tak pravdepodobnosť upchatý Bombilla a takisto sa vytvorí priestor pre jej vloženie.
Opatrne vrátime Kalabasu do pôvodnej polohy – Yerba maté by mala zostať v cca uhle 45 ° – a vložíme Bombilla do časti kde nie je Yerba maté.
Zalejeme vlažnejší vodou (maximálne 50ºC) a necháme chvíľu lúhovať až voda úplne vsiakne do Yerba maté. Následne zalejeme doplna teplou vodou (ideálne 70ºC až 80ºC) v mieste voľného priestoru – kde sa nachádza Bombilla.
Nálev je okamžite pripravený. Pijeme ho skrze Bombilla úplne dokonca. Dobrým znamením je srkanie. Prvé dúšky budú určite najsilnejší.
Teraz je možné opäť Kalabasu doplniť teplou vodou. Dôležité je nemiešať Bombilla obsah nádoby. Takto pripravené Yerba maté je možné mnohonásobne zalievať.
Veľmi populárny je tiež tradičný rituál spojený s pitie Yerba maté v kruhu priateľov alebo svojich najbližších. Nádoba putuje dookola z ruky do ruky a v celom priebehu je dôležitá úloha hostiteľa. Vypracovala sa základná Etiketa rituálu, ktorou je vhodné dodržiavať.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Share