Achátov je veľké množstvo druhov i farebných odtieňov a preto majú acháty aj široké spektrum účinkov v oblasti duševnej (upokojujú, odstraňujú škodlivé návyky) i fyzické (aktivujú imunitný systém, podporujú činnosť vnútorných orgánov, voda čistí a lieči pleť a alergie, pomáha pri liečbe pomliaždenín ).
Acháty nabíjame na slnku.

Achátová Geode je dutý kameň, ktorý po rozrezaní odhalí svoju vnútornú krásu. V jeho vnútri je pred našim zrakom skryté množstvo prekrásnych kryštálov. Svojim vplyvom pomáha pri neplodnosti a ochrane plodu pred predčasným pôrodom, pomáha správnemu priebehu pôrodu.
Rovnako ako iné acháty nabíjame na slnku.

ametyst
AMETYST

je odroda kremeňa fialovej farby rôznych odtieňov. Je to kameň duchovnej čistoty. Prináša stabilitu a harmóniu do vzťahov. Mierni bolesť všetkého druhu (fyzické i psychické). Ovplyvňuje poruchy spôsobené stresom. Ametystovú vodou potierame vredy a vyrážky. Voda pri vnútornom užívaní čistí cievy, posilňuje metabolizmus a funkciu pankreasu.
Pretože niektoré druhy ametystu na slnku strácajú farbu, nabíjame ho na dennom svetle.

Ametrín

kremeň v ktorom sa striedajú odtiene fialovej a žltej farby. Spája v sebe vlastnosti ametystu a citrínu. Ovplyvňuje psychosomatické poruchy a choroby. Pomáha pri liečení zažívacieho ústrojenstva, pečene a obličiek. Pravidelné užívanie vody ráno na lačno človeka pozitívne naladí naladí na celý deň.
Na rozdiel od ametystu dobre znáša slnko, takže ho môžeme nabíjať na slnku.
apatit

kameň modrej farby s bielym žilkovaním. Pomáha pri chorobách kĺbov a kostí, artróze. Potláča uzavretosť, lenivosť a apatiu. Podporuje imunitu, obnovu buniek a správnu funkciu tráviaceho traktu.

aragonit
ARAGONIT

odroda vápenca. Mierni problémy s chrbticou, žalúdočné neurózu. Pomáha pri ekzéme – čistiť aragonitovú vodou. Podporuje látkovú výmenu, imunitu a tráviaci trakt. V psychickej oblasti nám pomáha zvládať veľkú záťaž.
Nabíjame na Druhí krištáľu mimo dosahu priamych slnečných lúčov.

celestýnCELESTÝN

priesvitné kryštály bledo modrej farby. Potláča úzkostné stavy, nervozitu, svalové kŕče, menštruačné nepravidelnosť a bolesť. Prináša duševnú sviežosť, harmóniu, optimizmus a energiu. Uvoľňuje napätie a hrčky v svaloch a väzive.

fluorit

rovnako ako achátu aj fluoritu je veľké množstvo variantov od číreho až k nepriehľadného v širokom spektre farieb, najčastejšie rôzne odtiene fialovej striedajúce sa so zónami čírej, modrej, purpurovej, zelenej. Pomáha nám nájsť stratenú rovnováhu a uchovať jasný rozum. Zelený fluorit regeneruje pľúca a pomáha liečiť astmu. Žltý tlmí stres. Oranžový aktivuje slezinu a pečeň, mierni zápaly obličiek a močového mechúra (dobré výsledky má voda). Zonálne – dúhový vyrovnáva citový a duševný život, uvoľňuje stres a napätie. Pomáha pri komplikovanom tehotenstve.
Nabíjame mimo dosahu priamych slnečných lúčov alebo za splnu.

gagát

je čierna uhoľný hornina v pomere s inými kameňmi na svoju veľkosť neobvykle ľahká. Pomáha prekonať smútok a depresie, pri infekcii horných dýchacích ciest, astme, hnačky. Potláča reumatické bolesti, bolesti hlavy, posilňuje pár, kosti, kĺby. Prináša psychickú rovnováhu.
Nabíjame na slnku.
GRANÁT

väčšina ľudí si myslí, že granáty sú iba červené, ale nie je tomu tak. V skutočnosti majú všetky farby okrem modrej. Za najkrajšie je považovaný český granát – farby holubia krvi, ktorý bol v minulosti nosený ako amulet proti urieknutiu.
Červený granát – pomáha prekonávať zábrany, dodáva vytrvalosť a radosť zo života, reguluje krvný obeh, tlak a tvorbu krvi.
Zelený granát – pomáha prekonať depresie, melanchólii, ovplyvňuje priaznivo tvorbu a rast kostí a je účinný aj pri osteoporóze.
Čierny granát – zbavuje náš citový a sexuálny život blokád.
Nabíjame na slnku.
HEMATIT – krevel

nosili už Babylončania ako talizman šťastia a úspechu. Prináša nám silu a vitalitu. V kritických chvíľach pomáha aktivovať skryté rezervy a využiť ich. Podporuje vstrebávanie železa a tvorbu červených krviniek, aktivuje srdce a krvný obeh, posilňuje pľúca, pečeň a slezinu, pomáha menštruačné nepravidelnosti.
Nabíjame na slnku ľubovoľne dlho.
CHALCEDON

je odroda kremeňa, ktorý získava vplyvom prímesí niklu, chrómu, mangánu a železa rôzne farby od bielej cez šedú, modrú, zelenú, červenú, hnedú až k čiernej.
Modrobiely chalcedón – má upokojujúci vplyv na psychiku a posilňuje vieru v lepšiu budúcnosť. Podporuje laktáciu, mierni teploty, ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy.
Ružový chalcedón – pomáha nájsť stratenú sebadôveru a dôveru v druhej, keď nás niekto sklame. Podporuje srdcovú činnosť a posilňuje imunitný systém.
Zelený chalcedón – pomáha prekonať smútok, lieči zápaly.
Hnedý a červený chalcedón – posilňujú vitalitu, prispôsobivosť, vytrvalosť. Podporujú zrážanlivosť krvi a regulujú trávenie.
Nabíjame na slnku.

Chiastolit, vílie kríž, vílie kameň
Chiastolit

pre jeho podobu dostal ľudový názov vílie kríž a bol neslúži ako ochranný amulet. Pomáha nám uvedomiť si svoje životné poslanie. Pomáha nám vytrvať, keď sa všetko zdá beznádejne stratené. Podporuje pohybové ústrojenstvo (hlavne väzivo, ale aj kĺby, kosti. Posilňuje spánok. Chiastolitová voda dodá energiu.
Nabíjame na slnku aspoň dve hodiny.

jadeit

je najviac cenený kameň Ďalekého východu. Bol neslúži ako kameň lásky a mieru. Má rôzne odtiene od zelenej, bielej, žltej, hnedej, šedej až čiernej a bledo fialovej.
Zelený jadeit – jeho tlmené odtiene podporujú láskyplné emócie a meditáciu. Uvádza celý organizmus do rovnováhy. Posilňuje imunitu a nervový systém, funkciu srdca. Podporuje funkciu sleziny, pečene a obličiek. Zmierňuje priebeh chrípky. Masážou nefritovými okruhliaky posilňujeme svaly. Voda pomáha pri nevoľnosti.
Nabíjame na slnku mimo fialových odrôd, tie iba na dennom svetle, ale dlhšie.
JANTAR

je skamenená živice, niekedy obsahuje časti rastlín alebo živočíchov. Čistí organizmus, zaháňa pocity zmaru a beznádeje, pôsobí na hormonálny a tráviaci systém, pôsobí pri ochorení močového ústrojenstva, pomáha pri ťažkostiach so žlčníkom, žalúdkom, pečeňou aj črevami. Mierni reumatické bolesti, dnu, artrózu a zápaly kĺbov.
Nabíjame na nepriamom slnku.
jaspisJASPIS

má vplyvom obsiahnutých minerálov rôzne farby – hnedočervenú, žltú, zelenú, hnedú, béžovú, šedú i bielu.
Červený jaspis – zahŕňa rôzne odtiene od červenej až do hnedočervené. Vedie nás k skromnosti a súcitu. Posilňuje krvný obeh, lieči zažívacie ťažkosti. Ovplyvňuje liečbu obličiek a močového mechúra, pomáha odplavovať obličkový piesok. Pomáha pri hemoroidoch.
Zelený jaspis – prináša harmóniu. Znižuje prekyslenie žalúdka.
Žltý jaspis – dodáva vytrvalosť a porozumenie. Pomoc pri problémoch s trávením, zjemňuje čuch a posilňuje imunitu.
Nabíjame na priamom slnku.
kalcit

je podobný kremeni a je to vedľa neho najhojnejšia minerál, nachádzanie vo všetkých možných farbách. Všetky farby posilňujú kosti a zuby.
Biely kalcit – podporuje duševný vývoj a posilňuje pamäť. Reguluje látkovú výmenu, činnosť srdca, mierni žalúdočné a črevné problémy. Voda posilňuje zubnú sklovinu a obmedzuje lámanie nechtov.
Oranžový kalcit – podporuje intuíciu a rýchlu reakciu. Znižuje pocit nevoľnosti, mierni kŕče.
Žltý kalcit – podporuje vegetatívny nervový systém, látkovú výmenu. Posilňuje psychickú rovnováhu.
Zelený kalcit – prináša nádej, tíši nepokoj, upokojuje návaly zlosti, znižuje teplotu, hojí popáleniny, obmedzuje nadmerné potenie, reguluje srdcový rytmus.
Modrý kalcit – posilňuje sebavedomie, funkciu štítnej žľazy.
Nabíjame na druhí krištáľu na dennom svetle.

KARNEOL

kameň žltooranžovej až červenooranžové farby. Potláča nesústredenosť, pomáha pri kŕčových žilách, reumatizme, stabilizuje krvný obeh, má dobrý vplyv na príjem potravy a trávenie, odstraňuje bloky, ktoré spôsobujú neplodnosť a impotenciu.
Nabíjame na slnku čo najdlhšie.

Koral

sú vápenatá schránka morských polypov. Sú biele, perleťové, ružové, červené, modré a čierne.
Biele koraly – nás oslobodzujú od temných myšlienok a negatívnych predstáv, učí nás pozitívne myslieť, lieči choroby kostí a choroby močového ústrojenstva, voda posilňuje zubnú sklovinu a zrak.
Červený a ružový koral – nás učí, že každá, aj tá sebemenší maličkosť má na svete svoje miesto a svoj význam, červený chráni plod v matkinom tele a pomáha v liečbe neplodnosti, rizikovom tehotenstve, menštruačné nepravidelnosti, anémia, pri poruchách krvného obehu, podporuje sexuálnu túžbu a uľahčuje pôrod. Ružové mierni depresie, vyrovnávajú nepravidelnú srdcovú činnosť, tíši bolesti končatín, zbavujú organizmus jedov.
Čierny koral – poskytuje ochranu na cestách, chráni pred čiernou mágiou a uhranutím, pomáha pri liečbe nádorov (zhubných i nezhubných), hojí abscesy a vredy.
Modrý koral – je z všetkých koralov najcennejšie, posilňuje vyjadrovacie schopnosti.
Nabíjame len na dennom svetle.
krištáľ drúza
KRIŠTÁĽ

je číra odroda kremeňa. Je to jeden z najrozšírenejších a najobľúbenejších minerálov. Vyskytuje sa v rôznych tvaroch kryštálov, ktoré majú často rôzne účinky, silu, vibrácie a rôzne spôsoby použitia. Pri meditáciách sa odporúča poloha špičkou nahor, pri odstraňovaní blokov špičkou dolu. Symbolizuje čistotu vo všetkých úrovniach a formách. Austrálski šamani s jeho pomocou privolávajú dážď. V stredoveku bol drvený na prach a užívaný proti úplavicu, hnačke, kolikám a dne. Sníma z nás negatívnu energiu a pozitívnou energiou nás nabíja. Svoju priezračnosťou pôsobí proti všetkému zlu, negatívnu energiu a čiernej mágii. Používa sa ako kyvadlo, guľa (ako podpora jasnovidnosti), kryštál, kamienok. Je možné ho použiť univerzálne vo všetkých energetických centrách tela, proti rôznym bolestiam. Odstraňuje blokády, duševné disharmónie, nabíja nás životodarnou energiou. Túto energiu dokáže posilňovať, koncentrovať, ukladať, meniť a prenášať. Priaznivo pôsobí na funkciu štítnej žľazy, srdce, krvný obeh, pľúca, zažívacie ústrojenstvo. Pomáha pri nevoľnosti, závratoch, bolestiach hlavy, migréne. Voda sa odporúča pri ošetrovaní popálenín a kožných chorôb. Voda vnútorne po dúškoch pri hnačkách a nevoľnosti. Bohatá drúza mení energiu v priestore a harmonicky ovplyvňuje vzťahy v rodine, vyrovnáva a neutralizuje patogénne zóny.
Odporúča sa občas ho položiť na hematit, aby sa vybil. Nabíjame ľubovoľne dlho na priamom slnku, na nehorľavé podložke – zvlášť okrúhle tvary môžu pôsobiť ako šošovka a prepáliť či zapáliť podložku.

krištáľ s rutilu Sagenit, rutilKŘIŠŤÁL S rutil – Sagenit

číry krištáľ (niekedy aj záhneda) so zlatými až zlatožltými žíl rutilových ihlíc, ľudové názvy sú Venušine vlasy, Amorove šípy. Rutil v krištáľu aj Záhneda posilňuje prenos energie a tým zvyšuje ich ezoterické aj liečivé schopnosti. Priložením kameňa i vodou posilňujeme a liečime akékoľvek bolestivé či choré miesto. Reguluje zdravý rast buniek. Posilňuje imunitu. Vnáša do duše harmóniu a krásu, chráni nás pred negatívnymi myšlienkami všetkého druhu. Lieči choroby horných ciest dýchacích, pomáha pri astme, chronickej bronchitíde a tuberkulóze. Posilňuje funkciu štítnej žľazy. Má dobrý vplyv na nápravu problémov s plodnosťou, spôsobených nervozitou, neistotou či inými psychickými problémami. Posilňuje imunitu.
Nabíjame na slnku čo najčastejšie a čo najdlhšie.

krištáľ s turmalínemKŘIŠŤÁL S turmalín – turmalínovou kremeň

číry až mliečno zakalený krištáľ s žíl čierneho turmalínu, spájajú sa v ňom dva rôzne minerály. Turmalín pomáha spoznať a odstrániť zaužívané návyky a krištáľ aktivizuje odhodlanie na sebe pracovať. Pomáha nám prekonávať rany osudu, odstrániť blokády medzi manželmi a medza rodičmi a deťmi. Mierni bolesti, pomáha liečiť choroby spôsobené prílišným psychickým vypätím ako sú bolesti hlavy, žalúdočné a črevné ťažkosti, problémy srdcové a krvného obehu, bolesti chrbtice. V týchto prípadoch prikladáme na postihnuté miesto.
Nabíjame na priamom slnku.

kyanit

je modrý kameň s hodvábne perleťovým leskom, striedajú sa v ňom rôzne odtiene modrej. Obmedzuje nevyrovnanosť, roztržité aj zbrklé rokovaní. Pomáha pri zápaloch horných dýchacích ciest a poruchách reči. Prináša spokojnosť, rovnováhu, koncentráciu, logické myslenie. Posilňuje pohybové ústrojenstvo, hlasivky a mozgovú činnosť.

lazurit, lapis lazuli
LAZURIT – LAPIS Lazuli

svetlo až tmavo modrý kameň, ktorého hlavný význam je v duchovnej oblasti, dodáva pocit istoty a bezpečia, posilňuje dôveru vo vyššej vedení a borí v nás všetky bariéry. Na fyzickej úrovni mierni opuchy a kŕče, reguluje funkciu štítnej žľazy, týmusu a krvný obeh. Využíva sa ako prevencia proti mŕtvici, infarktu a vzniku nádorov. Voda pomáha pri vyrážkach, ekzémoch, po bodnutí hmyzom. Zmierňuje zápal očí.
Nabíjame len krátko na priamom slnku.

malachit
malachit

kameň v rôznych odtieňoch zelenej striedajúcich sa vo vrstvách a vytvárajúcich zaujímavé obrazce. Učí nás trpezlivo prijímať zlé veci, pretože aj tie k životu patrí. Podporuje koordináciu oboch mozgových hemisfér. Neutralizuje citové problémy, učí nás, že zmena je život. Podporuje sebeuzdravující proces organizmu a imunitu. Podporuje činnosť žalúdka, pankreasu a sleziny. V žiadnom prípade neužívať vnútorne vo forme prášku, vodu len výnimočne.
Malachit je citlivý na pot a kozmetiku, nemal by sa nosiť dlhšiu dobu priamo na tele. po očiste vodou ihneď osušíme. Nabíjame niekoľko hodín na dennom svetle.

mesačný kameň, adulárMĚSÍČNÍ KAMEŇ – adulár

je mliečne zakalený, priesvitný až nepriehľadný kameň, s ľahkým nádychom rôznych farieb (biely, modrá, žltá, zelená, oranžová, šedá, čierna). Mesačný kameň podporuje vnútorný vývoj duše. Je symbolom všetkého ženského, plodnosti, miernosti, intuícia, krásy (vnútorné i vonkajšie). Likviduje psychické bloky, ktoré bránia počatiu. Chráni ženy v tehotenstve, mierni ranné nevoľnosti a bolesti. Podporuje laktáciu. Zvyšuje intuíciu. Lieči poruchy štítnej žľazy, hlasivky a pomocou vody črevný trakt a slezinu. Posilňuje funkciu pankreasu, a pohlavných orgánov, podporuje lymfatický systém a tým bráni opuchom.
Nabíjame na dorastajúcim mesiaci a za splnu.

MRAMOR

Mramor sa vyskytuje v mnohých farebných modifikáciách. Pomáha nám hľadať tvorivé možnosti riešenia problémov, a prekonávať rezignáciu. Pomáha večným nespokojencom získať rovnováhu a spokojnosť. Mierni alergické reakcie, podporuje zdravý vývoj detí. Posilňuje slezinu, obličky, črevá a kožu.
Obsidian – sopečné sklo

v paleolite a neolite bol využívaný pre svoju tvrdosť a ostrosť lomu využívaný na výrobu nástrojov a zbraní. Vplyvom prímesí rôznych prvkov má i rozdielne farby (čierny, sivý, hnedočierny, striebristý, zlatistý, modrastý, nazelenalý, s bielymi kryštálmi kristobalitu – vločkový, dúhový).

ČIERNY Obsidian – je veľmi silný nástroj, ktorý preráža všetky blokády. Mimo svoje sily je aj nevyspytateľný, u nečistého človeka vedie k čiernej mágii. V dobrých rukách naopak chráni pred agresívnymi útokmi temných mocností. Mierni bolesti a svalové napätie. Zasahuje u psychosomatických chorôb.

obsidián

Obsidián – má jemnejšiu, menej agresívne účinky ako čistý čierny obsidián. Dodáva sebadôveru a silu odolávať nepriazňam osudu. Posilňuje imunitu. Podporuje látkovú výmenu a obnovu organizmu. Zvyšuje nízky tlak krvi.

Mahagónové Obsidian – posilňuje schopnosť sústredenia a logické myslenie. Znižuje trému a obavy z neúspechu. Voda pomáha pri plesňových črevných chorôb, zápaloch a alergiách. Podporuje tráviaci systém.

Zlatistý ČIERNY Obsidian – pomáha pri psychických porúch a nutkavých sklonoch. Podporuje aktivitu. Obmedzuje neustále zahľadení do minulosti, ktoré nám berie silu pokračovať v ceste.

Dúhové ČIERNY Obsidian – posilňuje pevnú vôľu pri odstraňovaní návykov. Vnáša harmóniu do funkcií celého organizmu. Zbystruje zmysly.

SLZY Apačov – sú priesvitný druh čierneho obsidiánu okrúhleho tvaru. Aktivujú intuíciu a jasnovidnosť. Rozpúšťa blokády. Pomáha pri problémoch žalúdka čriev. Voda chráni tráviace ústrojenstvo pred infekciami. Zvonka lieči a chráni pleť.
Nabíjame na priamom slnku ráno a navečer. Mimo dúhového obsidiánu, ktorý je citlivý na svetlo a teplo. Preto ho nabíjame za splnu alebo dorastajúceho mesiace.
ONYX

čierny kameň, prinášajúci sebakontrolu a cieľavedomosť. Onyx odoberá negatívnej energie z tela, ale nevie ju spracovať, takže jeho očista a obnova jeho schopnosťou je dlhšia ako u iných kremeň. Pomáha pri hučaní v ušiach, poruchách rovnováhy, posilňuje imunitu a bystrí zrak.
Nabíjame na priamom slnku čo najdlhšie.
Pazourek

Pomáha pri riešení problémov medziľudských vzťahov nastoliť zmier a toleranciu. Oslabuje dopady negatívnych zážitkov a strát. Zmierňuje fanatizmus. Podporuje funkciu krvného obehu, pľúc a obličiek. Pomáha liečiť zápaly. Podporuje prekrvenie a regeneráciu unavenej pleti.

Nabíjame na slnku.
pazúrik pazúrik pazúrik

PERLEŤ + PERLY

je hmota, ktorú vylučujú niektoré druhy lastúrnikov, morských i sladkovodných. Nosí pri sebe ako ochranný amulet, chrániaci pred nehodami, nešťastím a pohromami všetkého druhu. Sú obľúbené aj pre svoju schopnosť priťahovať bohatstvo. Dnes sú perly pestované umelo tak, že sú perleťové guličky (zo sladkovodných mušlí) vkladané do perlorodiek a vrátené späť do mora. Tam sa potom perly utvárajú rovnako ako perly pravé. Perly umocňujú dôsledky našich činov, preto by sa im mali vyhýbať nečestní ľudia. Pretože ich vlastné perly im zlo vracia obratom späť ako nešťastie alebo chorobu. Posilňujú nervy a intuíciu, mierni bolesti, znižujú vysokú teplotu. Upravuje funkciu sleziny a črevného traktu. Perlová voda posilňuje zrak, podporuje činnosť nadobličiek a plodnosť.
ČIERNE PERLY – chráni pred nebezpečenstvom a falošnými priateľmi.
Perly sú veľmi citlivé na vonkajšie vplyvy ako sú pot, kozmetika, zmeny teploty, príliš sucho či vlhko. To všetko skracuje jej životnosť. Preto ju čistíme len krátko pod prúdom vlažnej vody, rýchlo osušíme a nabíjame na krištáľu za splnu, alebo za denného svetla mimo dosahu priamych slnečných lúčov.
pyrit

Pyrit je jeden z najrozšírenejších minerálov. Má zlatožltú farbu a kovový lesk. Nosia sa ako amulet priťahujúce bohatstvo a peniaze. Učí nás vidieť svoje chyby a nabudúce je nerobiť. Podporuje okysličenie krvi a krvný obeh. Tíši bolesti nervov a mierni kŕče, pomáha pri liečbe zápalov horných ciest dýchacích, priedušiek a pľúc. Aktivuje činnosť pečene a sleziny.
Neodporúča sa nosiť ho priamo na tele, pretože je citlivý na pot kozmetické prípravky. Nemá rád ani vodu, takže ho čistíme predstavou a nabíjame na krištáľu na dennom svetle mimo dosahu priamych slnečných lúčov.

pyrit pyrit pyrit
Rodochrozit

V rodochrozit sa striedajú rôzne odtiene červenej farby od ružovej až k tmavo malinovo červenej. Vnáša súlad do citových, duševných a fyzických aspektov tela. Prebúdza lásku a pozornosť k potrebám druhých. Zostruje zmysly a intuíciu. Zaháňa depresie a pocity menejcennosti. Podporuje činnosť srdca, pľúc, krvný obeh. Napomáha činnosti pankreasu, sleziny, pečene a tráviaceho ústrojenstva. Posilňuje funkciu obličiek a pohlavných žliaz.
Je citlivý na teplo, preto ho nabíjame na nepriamom slnku.
RUŽENÍN

je kremeň svetlo ružovej farby. Od antiky bol cenený ako kameň lásky a dnes je jeho význam rozšírený o jeho schopnosť neutralizovať škodlivé vplyvy v životnom prostredí (žiarenie, jedy, splodiny v ovzduší), pôsobiace na náš organizmus. Svojimi jemne ružovými odtieňmi budí v ľuďoch nehu a lásku. Pomáha nesmelým sa prejaviť. Učí nás vidieť všetko krásne okolo nás. Prebúdza fantáziu. Reguluje rytmus srdca, pomáha pri nespavosti spôsobenej zranenými city. Pomáha pri liečení chorôb pohlavných orgánov a neplodnosti. Voda z ruženínu neutralizuje jedy, ktoré v sebe hromadíme svojimi myšlienkami a vplyvom zlej životosprávy. Odporúča sa umiestniť kus ruženínu pri televízii alebo monitora počítača, pretože absorbuje škodlivé vyžarovanie týchto prístrojov.
Nabíjame ho iba na nepriamom slnku, pretože vplyvom svetla a tepla stráca farbu.
ruženín ruženín srdce

slnečný kameň
SLNEČNÉ KAMEŇ

je minerál vo farbách zlatožltej, oranžovo až červenohnedé. Ako amulet vnáša do života vlastníka šťastia a zaháňa smútky, depresie a strachy a prináša nádej. Chráni pred temnými myšlienkami, ktoré na nás doliehajú v slabých chvíľach. Učí nás vidieť krásu v maličkostiach a brať život tak ako prichádza. Stimuluje nervovú sústavu a podporuje súhru všetkých orgánov. Mierni astmatické záchvaty. Voda vnútorne užívaná je prevenciou proti nízkemu tlaku, zlému prekrvenie končatín, kŕčom, zužovanie ciev a embóliu.
Kameň čistíme niekoľko minút pod tečúcou vodou a nabíjame na slnku čo najdlhšie.

Sodalit

je kameň v ktorom sa prelínajú rôzne odtiene modrej až modrošedé farby s žilkami bieleho kalcitu. Posilňuje inšpiráciu umelcov. Prehlbuje koncentráciu a logiku. Prináša pokoj, stabilitu a sebadôveru. Znižuje horúčky a vysoký tlak krvi.
Sodalit čistíme dostatočne dlho pod tečúcou vlažnou vodou a po očistení ho položíme na krištáľ a nabíjame aspoň hodinu na slnku.

Sokolie oko

kameň v modrosivých odtieňoch, občas prechádzajúca do zelena s hodvábnym leskom s efektom mačacieho oka. Pomáha nám vidieť sami seba takých akí sme, bez prikrášľovania. Tým nás učí vidieť vlastné slabé stránky a konať s ohľadom na ne. Posilňuje unavené oči, mierni silné bolesti hlavy, migrény a tíši astma.
Všetky kamene s efektom mačacieho oka čistíme pod prúdom vody a následne nabíjame no priamom slnku.
SOĽ

je univerzálny očistný minerál (duchovne i fyzicky). Pomáha boriť blokády, potláča slabosť, nevoľnosť, zápaly tkanív, abscesy, pomáha hojiť jazvy. Podporuje látkovú premenu, uvoľňovanie hlienov, krvný obeh. Pri chrapotu a bolestiach v krku
je dobré kloktať silne osolenou vodou. Soľ má antibakteriálne a dezinfekčné účinky. V súčasnej dobe sú veľmi obľúbené soľné lampy, ktoré pri zahrievaní uvoľňujú do priestoru soľnej ióny a tým pôsobí pozitívne na dýchacie cesty.
snehovločkový

ružovofialová minerál. Ochranný kameň. Pomáha prekonať stres a strach. Učí nás radovať sa z maličkostí. Posilňuje imunitu, Harmonizuje činnosť srdca a krvný obeh. Znižuje vysoký krvný tlak. Chráni pred vírusovými nákazami a znižuje horúčku. Regeneruje oslabený organizmus.
Čistíme vodou a nabíjame krátko na nepriamom slnku, pretože neznáša rýchle zmeny teplôt.
tigrie oko

je kameň v ktorom sa striedajú vrstvy žltej až zlatohnedej farby, je hodvábne lesklý s efektom mačacieho oka. Učí nás prijímať zmeny vo svojom živote. Posilňuje vôľu a koncentráciu. Znižuje pocity beznádeje a zaháňa čierne myšlienky. Mierni astmatické ťažkosti a bolesti hlavy. Reguluje látkovú výmenu. Podporuje funkciu pečene. Voda z tigrieho oka podporuje liečenie chorôb kostí a kĺbov.
Kameň čistíme pod prúdom vody a nabíjame na priamom slnku ľubovoľne dlho.
VLTAVÍN

je priehľadný až priesvitný kameň v rôznych odtieňoch zelenej, zelenohnedé až hnedej farby. Pomáha nám na duchovnej úrovni zbaviť sa zážitkov, ktoré nás ťaží a blokujú tým náš ďalší vývoj. Prebúdza jasnovidnosť. Vedie nás na našej duchovnej ceste do vlastného vnútra a tým nám pomáha riešiť situácie a problémy, ktoré vyzerajú neriešiteľné. Učí nás zbaviť sa materiálnych záujmov. Pomáha liečiť infekčné choroby. Posilňuje imunitu, tvorbu bielych krviniek, upokojuje problémy horných dýchacích ciest. Aktivuje nervový systém. Účinkuje ako prevencia pred vznikom nádorov.
Očistu kameňa vykonávame vodou a nabíjame ho na miernom slnku, alebo za pribúdajúceho mesiaca či za splnu.
Záhneda

je priehľadná odroda kremeňa hnedého zafarbenia. Symbolizuje harmóniu duchovného a materiálneho sveta. Účinne pomáha pri liečbe chronických depresií a skľúčenosti. Uvoľňuje kŕče. Má dobrý vplyv na liečbu infekčných chorôb, ochorenia väziva a rakovinových nádorov v rannom štádiu. Masáž okruhliaky záhneda mierni bolesti chrbta.
Kamene čistíme dlhšie ako iné kremenné druhy, pretože absorbujú veľa negatívnych energií, v miske vody po celú noc. Následne nabíjame dostatočne dlho položené na krištáľu na nepriamom slnku.
skamenené drevo

má rôzne odtiene od šedej cez žltú, béžovú, červenú až k hnedej s výraznou kresbou letokruhov. Symbolizuje dlhovekosť. Učí nás akceptovať prírodné zákony. Prináša zabudnuté spomienky. Podporuje pamäť, koncentráciu a vytrvalosť. Pomáha pri liečení artritídy, reumatizmu a dny. Brzdí kôrnatenie ciev a podporuje látkovú výmenu.
Čistíme prúdom vody a nabíjame pokiaľ možno na poludňajšom slnku.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Share