Domáci bylinkový olej a vonný ocot

Teplé počasie bylinkám svedčí a bujne rastú. Aby pekne košatěly, treba ich zastrihávať, vďaka čomu možno máte viac čerstvých výhonkov, než môžete spotrebovať v kuchyni. Do octu s nimi!

Bylinkový olej možno ho pripraviť z bazalky, rozmarínu, majoránky, tymiánu, saturejky, kôpru, koriandra, feniklu … skrátka z akejkoľvek aromatické rastliny, ktorú máte po ruke. Je to skvelý spôsob, ako uchovať chuť aj prospešné látky byliniek. Olej je skvelé dochucovadlo šalátov, marinád či omáčok i originálny darček

Bylinky naložené do olivového oleja

bylinkový olej

Na pol litra za studena lisovaného olivového oleja použite približne štyri lyžice bylinky.
Rozbite ju v mažiari, pridajte trošku oleja a znovu utrite. Spolu so zvyšným olejom vlejte do fľaše, dobre uzavrite a nechajte stáť dva týždne na slnečnom mieste.
Každý deň zmes pretrepte a nakoniec přeceďte.Pokud do hotového oleja vložíte vetvičku príslušné bylinky, bude nielen pekne vyzerať, ale poslúži aj ako etiketa.

Príprava bylinkového octu

bylinkový ocot

Rovnakým postupom pripravíte aj bylinkový ocot – vhodným základom je ocot vínny alebo jablčný. Pred zmiešaním s bylinkami ho mierne zohrejte (ale nevarte), látky z byliniek sa potom do neho ľahšie uvoľní.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Share