Blahodarné účinky popíjanie zeleného čaju sú ľudstvu známe prakticky odnepamäti. Dlhé dynastie starovekých panovníkov, rovnako ako novo založenej rodiny na úsvite dvadsiateho prvého storočia, v kanvici zeleného čaju nachádza nielen nápoj dodávajúci ľudskému telu duševné vzpruhu, ale predovšetkým celý rad pozitívnych zdravotných efektov. Vďaka nim dnes na Zemi zrejme nenájdete človeka, ktorý na zelený čaj nedá dopustiť. Prevencia ochorenia srdca, zníženie hladiny cholesterolu, účinná prevencia cukrovky. Tak vyzerá niekoľko málo najskloňovanejších účinkov zeleného čaju na ľudské zdravie.
Prečo je zelený čaj tak nenahraditeľnou súčasťou vyváženého príjmu pre náš organizmus dôležitých látok? Odpoveď na túto otázku je možno trochu prekvapivo celkom prostá. Hlavným tromfom zeleného čaju je v porovnaní s ďalšími čajovými nápojmi už predovšetkým samotný spôsob jeho výroby. Zelený čaj ako taký sa totiž od nich líši ani nie toľko samotným druhom rastliny, z ktorej čajové lístky pochádza, ako skôr spôsobom ich úpravy bezprostredne po zbere.
Aj tu tak máme čo do činenia s čajovníkom čínskym, ktorého lístky sú krátko po otrhaný vystavené vysokým teplotám / at ‚už pare alebo sušenie na špeciálnych panviciach /, vďaka čomu je v maximálnej možnej miere obmedzilo riziko ich oxidácie. A práve oxidácie je totiž tým hlavným dôvodom, prečo čajové lístky v iných prípadoch stráca veľkú časť svojej sily.
Nemenej zdravý je aj čaj z juhoamerického stromu lapacho.
Aby sme sa však aj my mohli následkom pitia zeleného čaju tešiť pevnejšiemu zdraviu, je potrebné pamätať na to, že zelený čaj by sme mali piť pravidelne. Presnejšie povedané najlepšie každý deň.
Jedine tak sa totiž môže naplno prejaviť sila antioxidantov obsiahnutých v zelenom čaji, ktoré ľudské telo dokážu efektívne zbavovať tzv. Voľných radikálov. Práve tieto prvky sú totiž najviac zodpovedné za zdravotné ťažkosti typu upchatých tepien alebo rakovinového bujnenia.
Pri pohľade na štatistiky venovanej výskytu rakoviny vo vyspelých krajinách je deň odo dňa zrejmejšie, že možno vôbec najvýznamnejším pozitívnym účinkom zeleného čaju na ľudské zdravie je práve jeho schopnosť efektívne znižovať riziko výskytu tohto závažného ochorenia. Veľmi zjednodušene povedané totiž v sebe zelený čaj obsahuje látky, ktoré dokážu eliminovať bunky, pri ktorých je možné pozorovať neprimerane intenzívny rast. Konkrétne tak napríklad existujú presvedčivé štúdie, ktoré dokazujú, že už len dva šálky zeleného čaju dokážu znížiť riziko výskytu rakoviny pľúc takmer o 20%! Pre veľkú časť z nás môže byť podobne zaujímavé aj výsledky štúdií, ktoré sa zamerali na skúmanie možného vplyvu látok obsiahnutých v zelenom čaji na úroveň hladiny cholesterolu. Vedci na ich základe neskôr preukázali, že niektoré látky prítomné v kapustovom čaji dokážu výrazne znížiť objemy cholesterolu, ktoré spracováva naše tráviace sústava, a naopak zvyšuje celkové množstvo cholesterolu, ktoré je z tela odvedené preč.
Zelený čaj je však dôležitým pomocníkom aj pri celkovom udržiavaní dobrého stavu nášho imunitného systému. K zaujímavým výsledkom tak napríklad dospeli britskí vedci, ktorí dlhodobo sledovali krvný obraz tých, ktorí svoje ráno začínajú kávou, aby ho následne porovnali s krvným obrazom pravidelných ranných pijanov zeleného čaju. Výsledky hovoria samé za seba. Koncentrácia antibakteriálnych bielkovín bola u milovníkov čaju hneď päťkrát vyššia!
A jednu optimistickú správu na záver. Zelená čaj dokáže pomôcť aj v boji s nadváhou! Niektoré zložky zeleného čaju totiž nielen dokážu celkovo stimulovať metabolizmus človeka. Ale spolu s tým tiež pôsobí na nervovú sústavu človeka, ktorú dokážu viesť k priamemu uvoľňovanie tukov do krvného obehu, kde následne tuky slúži ako palivo, ktoré následne pomáha intenzívnemu spaľovaniu samotného telesného tuku.
Na úplný koniec sme si ale nechali ešte jednu informáciu, ktorá niekedy býva neprávom tak trochu zabúda. Pitie zeleného čaju totiž prospieva aj vašim zubom! Antibakteriálne zložky tohto nápoja totiž zvládajú tiež bojovať s baktériami spôsobujúcimi zubný plak. Nakoniec zelený čaj obsahuje okrem iného tiež fluór!