Pravdepodobne ste počuli, že mrkva a iné oranžovo sfarbené ovocie a zelenina podporujú zdravie očí a ochraňujú víziu a je to pravda: beta-karotén, typ vitamínu A, ktorý dodáva týmto jedlám oranžový odtieň, pomáha sietnici a iným častiam Oko funguje hladko.
Ale jesť si cestu k dobrému zraku nie je len o beta-karoténe. Hoci ich spojenie s víziou nie je tak známe, niekoľko ďalších vitamínov a minerálov je nevyhnutné pre zdravé oči. Urobte z týchto piatich potravín základnú diétu, aby ste udržali vo špičkovom tvare.
Listová zeleň
Sú nabité luteínom a antioxidantmi zeaxantínu, ktoré podľa štúdií znižujú riziko
Rozvoj makulárnej degenerácie a katarakty.
vajíčka
Žltý žĺtok je hlavným zdrojom luteínu a zinku zeaxantínu plus zinku, čo tiež pomáha znižovať riziko makulárnej degenerácie podľa
Citrus a bobule
Tieto plody sú výkonnými funkciami vitamínu C, u ktorých sa zistilo, že znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie a katarakty.
mandle
Sú naplnené vitamínom E, ktorý spomaľuje makulárnu degeneráciu. Jedna hrsta (an
Unca) poskytuje približne polovicu dennej dávky E.
Mastné ryby
Tuniak, losos, makrela, ančovička a pstruh sú bohaté na DHA, mastnú kyselinu nachádzajúcu sa vo vašej sietnici – nízke hladiny, ktoré boli spojené so syndrómom suchého oka