Zdravie a krása
ZázvorZázvor je korenie obľúbené po celom svete, ktoré sa získava z odnoží rastliny zvanej zázvor pravý (Zingiber officinale). Pre svoju výraznú chuť a vôňu má široké využitie najmä v exotických kuchyniach, ale zázvor a jeho účinkami je vyhľadávaný aj ako liek na celý rad zdravotných ťažkostí.
Zázvor a jeho účinky poznali už v staroveku
Zázvor a jeho účinky využívali Indovia a Číňania už pred viac ako tromi tisíckami rokov, odkiaľ však presne pochádza, nie je známe. Vďaka výpravám moreplavcov sa toto zázračné korenie rozšírilo po celom svete, v období stredoveku bol zázvor dokonca jedným z najpoužívanejších dochucovadiel na území Európy.
Zázvor a jeho účinky na naše zdravie
Typickou intenzívnu vôňu dodávajú zázvoru esenciálne oleje, okrem nich má však v sebe tiež celý rad vitamínov, napr. Vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálnych látok – sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo. Jednou zo stoviek látok prospešných pre naše zdravie obsiahnutých v zázvoru je Gingeroly, ktorý má na svedomí typickú pikantnú chuť. Gingeroly je svojím chemickým zložením veľmi podobný kapsaicínu, teda zložke obsiahnuté v čili papričkách. Pri tepelnej úprave sa Gingeroly premieňa na zingeron, ktorý je hojne využívaný napríklad v potravinárstve a pri výrobe parfumov.
V najrôznejších podobách má zázvor pozitívne účinky na tráviaci trakt (potláča pálenie záhy a nadúvanie, podporuje trávenie a chuť k jedlu), využíva sa ako prevencia proti nádche a chrípke, pomáha proti nevoľnosti a migréne a v neposlednom rade podporuje organizmus v boji proti rakovine. Horúce zázvorové obklady uľavujú od bolesti za krkom a uvoľňujú stuhnuté svaly.
Zázvor a jeho ďalšie účinky:
pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém
stimuluje krvný obeh, znižuje cholesterol
pomáha pri redukcii váhy
prehreje celé telo a má relaxačné účinky
predchádza vzniku chronických ochorení dýchacích ciest
zmierňuje nevoľnosť pri cestovaní aj v tehotenstve
pôsobí ako afrodiziakum
Zázvor v mnohých podobách
Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditeľným pomocníkom. Používa sa na ochutenie pokrmov z morských živočíchov, kačacieho a bravčového mäsa, k lepšej stráviteľnosti ťažkých jedál, ale aj ako prísada do sladkých múčnikov a cukrovinky alebo ako hlavná zložka ochutených limonád.
Sušený zázvor: varenie, pečenie, polievky, omáčky, sladké pečivo, prísada do koreniacich zmesí.
Čerstvý zázvor: varenie, pečenie, malinovky, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, príloha k sushi.
Nakladaný zázvor: zázvor sa nakladá do medu, cukru alebo etanolu a má využitie napr. Ako súčasť cukríkov, lízaniek a žuvačiek, ale aj ako potravinový doplnok alebo prísada do alkoholických nápojov. Aj nakladaný zázvor je veľmi používaný ako príloha k sushi.
Kto by sa mal zázvoru radšej vyhnúť
Zázvor a jeho účinky je úplne nevhodný pre deti do dvoch rokov a pre dlhodobo chorých, napr. Diabetikov. V kombinácii s inými liekmi môže zázvor spôsobiť zdravotné ťažkosti, preto je lepšie sa o tejto kombinácii informovať priamo u lekára alebo lekárnika.
Denné množstvo zázvoru by nemalo presiahnuť 1 gram v sušenej forme a 4 gramy v čerstvom stave, a to aj u úplne zdravých jedincov. V prípade požitia väčšieho množstva sa môžu objaviť príznaky predávkovania: nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo srdcové poruchy.