Depresia zvyšuje riziko predčasného úmrtia u žien: 5 potravín, ktoré môžu pomôcť znížiť depresiu

Ženy preberajú svet a ako! Či už je to podnikový sektor, vzdelávanie alebo šport, vôbec sa nezastavujú ženy, ale na túto jasnú stránku vecí je tiež temná strana, ktorá zahŕňa pretlak spôsobený meniacimi sa spoločenskými úlohami a stresom mnohých zodpovedností. Podľa najnovšej štúdie tento stres a úzkosť rýchlo prispievajú k rastúcim prípadom depresie u žien, ktoré podľahli smrti skôr ako predtým.

Štúdia publikovaná v CMAJ ukázala, že riziko úmrtia spojené s depresiou sa javilo ako najsilnejšie v rokoch po depresívnej epizóde.

„V posledných rokoch, v ktorých sa riziko úmrtia žien výrazne zvýšilo, sa úlohy dramaticky zmenili doma i na pracovisku a mnohé ženy majú viac zodpovedností a očakávaní,“ povedal Ian Colman z University of Ottawa.

tím zistil, že životnosť mladých dospelých s depresiou vo veku 25 rokov bola počas 60 rokov výrazne kratšia – životnosť sa skrátila v rozmedzí od 10 do 12 menej rokov života, potom štyri až sedem rokov a neskôr sedem až osem rokov menej zo života.

„Spočiatku bola združenie obmedzené na mužov, ale v neskorších rokoch sa to prejavilo aj u žien,“ povedal Stephen Gilman z Národného inštitútu detského zdravia a ľudského rozvoja Eunice Kennedyho Shrivera v Marylande v USA.

Pre štúdiu tím analyzoval 60 rokov údajov o duševnom zdraví na 3410 dospelých z regiónu v Atlantickom Kanade a spájal údaje s úmrtami v kanadskej databáze úmrtnosti.

Hoci depresia súvisí aj s chudobnejšou diétou, nedostatkom cvičenia, fajčením a konzumáciou alkoholu – Väčšina z týchto faktorov môže viesť k chronickým zdravotným stavom – avšak je potrebné vykonať ďalšie štúdie a výskum, aby zistili, či niektorý z týchto faktorov má priamy súvislosti s rastúcim trendom predčasných úmrtí.
Vedci povedali, že rodinní lekári by mali sledovať pacientov kvôli poruchám nálady, najmä opakujúcim sa epizódam depresie na okamžitú liečbu a starostlivosť.
Ste to, čo budete jesť, a vaša strava môže hrať rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní duševného zdravia. Pokúste sa zahrnúť tieto potraviny do každodennej stravy, aby ste znížili príznaky depresie.

1. Komplexné sacharidy
Zahrňte potraviny, ktoré sú bohaté na komplexné sacharidy vo vašej strave ako celozrnné a hnedá ryža. Veľa štúdií ukázalo, že nízka hladina uhľovodíkov je spojená s nervozitou, úzkosťou, zníženou koncentráciou a nespavosťou.

2. Vitamín D
Nedostatok tejto živiny, ak je často spojený s výkyvom nálady a depresiou. Pridajte do stravy prírodné zdroje vitamínu D ako huby, vajcia a sójové mlieko.

3. Antioxidanty
Antioxidanty môžu pomôcť pri znižovaní oxidačného stresu na vašom duševnom zdraví. Bobule a potraviny ako čerešne, hrozno a tmavé listové zeleň sú vašou najlepšou stávkou.

4. Kvalitné bielkoviny
Potraviny bohaté na bielkoviny sú známe tým, že zvyšujú bdelosť. Niektoré z nich obsahujú aminokyselinu nazývanú tryptofán, ktorá pomáha telu vytvárať náladu zvyšujúcu mozgovú chemickú látku, serotonín. Hrach, fazuľa, sója, šošovka a paneer sú dobrou voľbou a takisto sú kura a ryby.

5. Potraviny bohaté na bielkoviny
„Je známe, že potraviny bohaté na bielkoviny zvyšujú ostražitosť. Niektoré z nich obsahujú aminokyselinu nazývanú tryptofán, ktorá pomáha telu vytvárať náladu zvyšujúcu mozgovú chemickú látku, serotonín. Pre vegetariánov sú hrach, fazuľa, sója, šošovka a paneer dobré zdroje bielkovín a non-vegetariáni by sa mali rozhodnúť pre chudé mäso a vajíčka,

(Visited 129 times, 1 visits today)
Share