Kurkuma a jej využitie v kuchyni

Často sa v posledných dňoch stretávam s pozitívnymi účinkami kurkumy. Či už to sú všelijaké zahraničné štúdie, tak aj v rámci rôznych domácich „babských“ rád. A čo vy? Poznáte toto korenie a viete, ako ho používať? Poďme sa na kurkumu pozrieť podrobnejšie a tiež na spôsoby, akými ju jednoducho zahrnúť do našich jedálničkov.

Toto korenie, ktoré je považované za všeliek a zároveň je príbuzné zázvoru, pochádza taktiež z Ázie. Ja známe už pradávnych čias, kedy sa používalo ako korenie, ale aj ako účinné liečivo. Kurkuma, ktorá sa používa aj pre svoje farbiace účinky, pochádza z koreňa kurkumovník (Curcuma longa) a je tiež označovaná ako indický šafran.

Hlavnou účinnou zložkou tohto korenia je kurkumín. U neho je známe, že má vysoké protizápalové vlastnosti, ktoré sa vyrovnajú účinkom Ibu-Profen. Je to silný antioxidant, znižuje cholesterol a pôsobí ako prevencia proti srdcovým ochoreniam. Tiež bolo zistené, že pomáha telu ničiť rakovinové bunky, aby sa nešírili ďalej. Podľa niektorých štúdií môže pomôcť 1 gram kurkumou denne tiež pre podporu pamäte a proti depresii. Mimo to posilňuje imunitný systém, pomáha pri reumatických ochoreniach a priaznivo pôsobí na zažívanie.

 

Aké skvelé účinky kurkuma má už teda vieme. Ako ju ale zaradiť do jedálničkov a začať ju v kuchyni využívať? Kurkuma je hlavnou zložkou zmesi korenia karí. Má jemne pikantnú chuť a výraznú žltú farebnosť, teda počítajte s sfarbením pokrmu. A v niektorých prípadoch nielen pokrmu, ale napríklad pri mojej šikovnosti takmer polovičky kuchyne. J

 

Kurkumu môžeme pridať do takých pokrmov, ako sú miešané vajíčka, alebo restovaná zelenina. Skvelú kombináciu tvorí s karfiolom, zemiakmi alebo koreňovou zeleninou.
Môžeme ju pridať aj do dusenej zeleniny, či už do kapusty alebo kelu.
Robíte si na raňajky domáce smoothie? Nebojte sa do neho pridať štipku kurkumy.
Rovnako tak ju môžeme pridať do polievok. Vďaka svojej pikantnej chuti nás polievka so štipkou kurkumy viac prehreje.
Uvarte si z kurkumy čaj. Najlepšie je použiť kurkumu čerstvú, ale dá sa využiť aj mletá, ktorú zmiešame s medom a zalejeme horúcou vodu. Dochutíme citrónom a čiernym korením. Môžeme pridať aj zázvor.
Pridávate si kari zmes do ryže? Nahraďte ju kurkumou samotnú.
Pre liečivé účinky môžeme kurkumu konzumovať aj samotnú – rozpustíme v tuku (napr. V olivovom oleji) a vypijeme.
Odporúčaná denná dávka je 500 až 1000mg kurkumy denne. Obozretné v užívaní kurkumy by mali byť tehotné ženy a osoby s poruchami zrážanlivosti krvi. Neodporúča sa dlhodobé užívanie.

(Visited 139 times, 1 visits today)
Share