Za kvalitnou kávou netreba cestovať, kúpiť sa dá aj na Slovensku

Káva, nápoj pripravený z pomletých kávových zŕn, je veľmi populárnym zdrojom energie, ktorý mnohí z nás pijú aj niekoľkokrát do dňa. Často sa polemizuje o tom, či je pre naše telo zdravá alebo nie. Realita je taká, že všetko závisí od jej kvality. Ako chutí kvalitná káva a kde sa k nej môžete dostať? Odkiaľ tento lahodný nápoj, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť ani jeden deň, pochádza?

Káva je významnou súčasťou našej kultúry. Jej výrazná chuť a nenahraditeľná aróma z nej urobili populárny nápoj, ktorý mnohým ľuďom dodáva energiu počas náročných dní. Ľudia sa stretávajú v kaviarňach, kde pri káve relaxujú a rozprávajú sa. Káva je tým, čo nás všetkých spája – pijeme ju v každom ročnom období v rôznych častiach dňa.

Kedy sa dostala káva do Európy

Podľa niektorých zdrojov bola káva objavená už v roku 850 n. l. pastiermi kôz v Etiópii. Odtiaľ sa dostala v 11. storočí do Arábie, kde si svojou chuťou získala Peržanov. V tom čase vznikol aj názov odvodený od arabského výrazu „gahwah“.

Prvé vrecia kávy boli privezené do západnej Európy benátskymi kupcami v roku 1615. Odtiaľ sa postupne rozšírila vďaka svojej neprekonateľnej aróme a povzbudivému účinku po celej Európe. Kaviarne začali rýchlo vyrastať ako huby po daždi. V 20. storočí sa už za celosvetovo najväčšieho producenta kávy začala považovať Brazília. V súčasnosti je takmer celá produkcia zo Strednej Ameriky, z Južnej Ameriky a z Brazílie.

Súčasnosť a predaj kávy

V súčasnosti sa ku káve dá veľmi ľahko dostať. Kúpite ju v každom supermarkete, hypermarkete, ale aj v malých lokálnych potravinách. Aj keď to možno bolo niekedy sci-fi, dnes už dokážete kávu zohnať aj cez internet. Dostupná je v rôznych podobách a formách, dokonca aj v zaujímavých príchutiach.

Rôzne internetové stránky, ktoré zabezpečujú predaj kávy, ponúkajú široký sortiment, je len na vás, akú uprednostníte. Vybrať si to svoje môže dnes už naozaj každý. Stačí len prísť na to, čo vám chutí a vyhovuje najviac.

Aké vlastnosti má kvalitná káva

Najlepšia káva je čerstvá. Realita je taká, že mnoho káv, ktoré sú na trhu dostupné, nespĺňa kvalitatívne vlastnosti, ktoré by mali. Viete, ako spoznať kvalitnú kávu?

Ak chcete mať istotu, že káva, ktorú pijete, je kvalitná, mali by ste o nej vedieť všetko. Hlavným ukazovateľom je spôsob zberu kávy. Ručný zber je síce finančne náročnejší, ale nazbieraná káva je dozretá. Naopak, pri strojovom zbere, ktorý je rýchlejší a lacnejší, často dochádza aj k nazbieraniu zhnitých či plesnivých kávových plodov.

Ďalší faktor, ktorý vplýva na kvalitu kávy, je aj spôsob jej prípravy. Pri nesprávnom spôsobe prípravy dokážete ľahko znehodnotiť aj mimoriadne kvalitnú kávu. Aby bola káva pripravená správne, je na to potrebný kvalitný profesionálny kávovar, kávový mlynček a zmäkčovač vody, ktorý zabezpečí optimálnu kvalitu kávy a zároveň ochráni kávovar pred nánosmi. Dôležité je dbať aj na správne servírovanie. Mali by ste použiť hrubostenný porcelán, ktorý čo najdlhšie udrží kávu pri optimálnej teplote.

Ak teda túžite po dokonalej rannej šálke kávy, musí byť zabezpečený súlad medzi pestovateľom kávy, pražiarom i baristom. Iba ich vzájomná súhra sa postará o dokonalý zážitok z obľúbeného nápoja.

Ako má chutiť kvalitná káva

Nedá sa to celkom zovšeobecniť, pretože rôzne značky kávy majú rôzne parametre. Niektoré sa vyznačujú väčšou horkosťou, iné miernou kyslosťou, niektoré sú jemnejšie, iné výraznejšie. Kvalitná káva by však mala chutiť vyvážene, nemalo by vám pri jej pití nič prekážať.

Niektorí milovníci kávy si myslia, že výrazná chuť je znakom silnej kávy. V skutočnosti je však kofeín tým, čo dodáva káve silu. Paradoxom, o ktorom mnohí ľudia netušia, je, že kofeín sa vo vode rozpína, a preto platí, že čím väčším množstvom vody kávu zalejete, tým viac je v nej kofeínu a tým je káva silnejšia.

Zelená káva či bezkofeínová káva?

V poslednom čase sa veľkým hitom stala aj zelená káva. Niektorí o nej hovoria, že ide len o marketingový ťah, zatiaľ čo iní si ju veľmi pochvaľujú. Dôvodom je fakt, že zelené kávové zrná sú považované za významný antioxidant, ktorý je účinným pomocníkom v boji s nadváhou.

Bezkofeínová káva je pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami dobrou alternatívou. V skutočnosti nie je celkom bez kofeínu, ale má väčšinu kofeínových zložiek odstránených. Zvyčajne sa zvyškový kofeín vyskytuje v množstve 1 % v Arabice a 2 % v Robuste.

V súčasnej dobe nie je problém ani s intoleranciami na laktózu či lepok. V každej dobrej kaviarni vám pripravia bezlaktózové latté či sójové cappucino.

(Visited 74 times, 1 visits today)
Share